Zo werkt de verhuis van een domeinnaam

Zo werkt de verhuis van een domeinnaam

 

14-09-2020 - Het verhuizen of transfereren van een domeinnaam is eenvoudig en kan je met enkele kliks kan uitvoeren. Met een goede voorbereiding kan je heel wat kopzorgen voorkomen. Met deze tips lukt het zeker.

De transfer van een domeinnaam wil zeggen dat je je domeinnaam van één provider naar een andere verhuist. Dat kan een nieuwe hostingpartner of webagency zijn, een IT-bedrijf of je wil alle domeinnamen centraliseren bij een domeinnaamspecialist.

Iedere domeinnaamextensie heeft zijn eigen procedures voor de verhuis, maar in vele gevallen heb je een transfercode of epp code nodig. Via die unieke transfercode (EPP) kan de verhuis van een domeinnaam worden uitgevoerd. Hoewel zo'n transfer doorgaans een eenvoudig proces is, houd je best rekening met de onderstaande zaken bij de voorbereiding van de verhuis:

  • Veel domeinnamen zijn vergrendeld tegen ongeauthoriseerde verhuizingen. Ontgrendel je domeinnaam voor je de transfer opstart. Zo kan die vlot verhuisd worden.
  • Vraag bij de huidige registrar de verhuiscode op. (voor een .Be domeinnaam kan je de transfercode opvragen op de website van DNS Belgium.)
  • Vraag alle domeinnaaminstellingen (de zonefile) op. Die moet je achteraf instellen bij de nieuwe provider.
  • Gebruikt je domeinnaam DNSSec, dan schakel je best DNSSec uit enkele dagen voor de verhuis. Na de verhuis dan kan je DNSSec opnieuw inschakelen.
  •  

    Een domeinnaam is niet hetzelfde als een website

    Wanneer je een domeinnaam verhuist, wordt alleen de naam overgedragen. Dat wil zeggen dat de website en e-mailadressen die actief zijn op je domeinnaam, niet automatisch worden meegenomen bij de verhuis.

    Het is daarom belangrijk om op voorhand alle instellingen op de domeinnaam te bewaren. Hoewel sommige registrars tijdens de verhuis beschikken over automatisatie die de DNS-instellingen meenemen, is dat geen standaardpraktijk. Heb je de juiste gegevens bij de hand, dan kan je die meteen na de transfer weer instellen op de domeinnaam.

    Wil je ook je mailboxen en website naar de nieuwe provider overdragen, dan zal je die achteraf ook moeten overzetten. De betere hostingpartner zal daarvoor een (gratis) verhuisdienst aanbieden, waarmee je zelf niet aan de slag hoeft.

     

    Gebruik een correct e-mailadres

    Houders van een domeinnaam zijn verplicht de correcte contactgegevens op te geven bij het registreren of overnemen van een domeinnaam. Het is bijzonder belangrijk die regel ook te respecteren. De meeste registries voeren controles uit op de correctheid van de contactgegevens. Een sanctie kan zijn dat je domeinnaam wordt ingetrokken.

    Die correcte contactgegevens zijn belangrijk in het geval van een dispuut met je domeinnaampartner. Als die gegevens correct zijn doorgegeven, dan kan je naar de registry stappen om een klacht in te dienen.

    Een tweede reden om een correct e-mailadres te gebruiken is dat de transfercode wordt verstuurd naar het opgegeven e-mailadres van de houder. Ook de bevestiging van een transfer, indien nodig, moet gebeuren via dat contactadres. Zorg er dus voor dat je een e-mailadres opgeeft dat bestaat en waar je nog toegang toe hebt. Wanneer dat niet het geval is, wijzig je dat best voor je een transfer start.

     

    Werkwijze voor de verhuis van een .be domeinnaam

    1. Ga naar www.dnsbelgium.be en vraag je de transfercode van je domeinnaam op.
    2. De transfercode wordt verstuurd naar het e-mailadres van de domeinnaamhouder.
    3. Bezorg de transfercode aan de nieuwe registrar of gebruik de website van de registrar om de transfer op de starten.
    4. Na enkele minuten is je domeinnaam overgezet.
    5. Stel je domeinnaam in met de correcte nameserverinstellingen.

     

    Doorlooptijd

    De duur van een transfer is afhankelijk van de domeinnaamextensie. Verhuis je een .be-domeinnaam, dan gaat DNS Belgium controleren of de opgegeven transfercode correct is. Bij een positieve check wordt de transfer onmiddellijk uitgevoerd. Ook bij extensies zoals .nl en .eu is de verhuis van een domeinnaam een direct proces.

    Anders is het voor domeinnamen met generieke domeinnaamextensie , zoals .com of .net, maar ook voor de nieuwe domeinnaamextensies zoals .shop of .vlaanderen. In het geval van zo'n gTLD duurt het tot vijf dagen vooraleer de transfer volledig is verwerkt. In die tijd blijven jouw website en mailbox wel beschikbaar.

    Let op: Bij de transfer van een gTLD moet de domeinnaamhouder zijn e-mailadres verifiëren. De houder ontvangt een e-mail die vraagt om op een link te klikken om zo het adres te verifiëren. Gebeurt dat niet binnen 15 dagen, dan wordt de domeinnaam inactief.

     

    Tips

    • Wacht niet tot de laatste dag voor je domeinnaam vervalt. Zo ben je zeker dat de domeinnaam niet vervalt als de verhuis niet lukt. De verhuis van een domeinnaam kan meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van de domeinnaamextensie.
    • Zeg je domeinnaam bij de vorige registrar pas op nadat de verhuis volledig is afgerond. Je zegt best expliciet de domeinnaam en andere diensten op, zodat je zeker bent dat je geen onverwachtte facturen krijgt.
    • Als je de contactgegevens van een domeinnaam met generieke domeinnaamextensie (zoals .com, .net, .org,…) aanpast, dan kan je domeinnaam voor 60 dagen gelocked worden. Als de contactgegevens van je domeinnaam niet correct zijn, pas deze dan zo snel mogelijk aan. Wacht niet tot je de domeinnaam wil verhuizen. Ook bij een nieuwe registratie of na de verhuis zal de domeinnaam gedurende 60 dagen vergrendeld worden.
    • Het kan 1 tot 48 uur duren voor de nameservers van de nieuwe registrar actief zijn. Hou hier rekening mee als je ook je website en mailboxen wil overzetten.
    • Kijk de algemene voorwaarden van de oude registrar na wat de voorwaarden zijn bij het opzeggen je diensten.

     

    Gratis verhuisdienst

    Wil je liever niet zelf aan de slag? Cloudstar adviseert en voert de verhuis van de domeinnaam naar Cloudstar graag voor je uit. Onze verhuisdienst is gratis.

    Contacteer ons voor meer advies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.