Managed WordPress: dit mag je verwachten van WordPress 6.1

Managed WordPress: dit mag je verwachten van WordPress 6.1

 

28-11-2022 - Klanten met managed WordPress-hosting kunnen binnenkort profiteren van de nieuwe versie van WordPress. In WordPress 6.1 zit onder andere een nieuw standaardthema en een verbeterde designervaring.

WordPress 6.1, de derde grote release van het gekende CMS, is officieel uitgegeven. De nieuwe versie brengt een gloednieuw standaardthema, verbeterde blokken, typografie die zich aanpast aan beeldschermen en veel meer.

Nieuw thema: Twenty Twenty-Three

Na de introductie van Full Site Editing in WordPress 5.8 en het eerste blokthema in versie 5.9, heeft WordPress er een nieuw standaardthema bij. Twenty Twenty-Three werkt, net zoals z'n voorganger Twenty Twenty-Two, op basis van makkelijk te bewerken blokken.

Het gloednieuwe thema komt bovendien met 10 variaties die je kan toepassen op een website met een eenvoudige muisklik. Wil je verder experimenteren met het design, kan je dat rechtstreeks vanuit de interface doen.

 

blokken vergrendelen in wordpress

 

Blokken en templates verder verfijnd

Blokken zijn de belangrijkste bouwstenen in Twenty Twenty-Two en -Three. De ontwikkelaars van WordPress hebben de voorbije maanden gericht gewerkt aan de verfijning van blokken die al in eerdere versies werden voorgesteld. Datzelfde geldt ook voor de beschikbare templates in WordPress. Naast enkele nieuwe sjablonen, werden bestaande templates verder gefinetuned.

Hier vind je een kort overzicht van de nieuwigheden in WordPress 6.1.

  • Nieuwe en verbeterde templates maken het gemakkelijker om nieuwe pagina's en berichten toe te voegen. Naast sjablonen voor bijvoorbeeld een home- of auteurspagina, zijn ook een header en footer als template beschikbaar. Zelf een nieuw template gemaakt? Dat kan je vanaf nu ook bewaren om later nog te gebruiken.
  •  

    blokken vergrendelen in wordpress

     

  • Navigatiemenu's zijn sneller te bewerken in de nieuwe WordPressversie. Je kan het geopende menu wijzigen zonder ernaar te moeten zoeken.
  •  

  • Nieuwe berichten plannen en publiceren is overzichtelijker geworden dankzij het nieuwe display.
  •  

  • Blokken vergrendelen zelf is geen nieuwe functie. Wel nieuw is dat je met een schakelaartje nu ook kan aangeven alle blokken binnen een bepaalde groep vast te willen zetten.
  •  

  • WordPress 6.1 komt ook met een beter commentaarblok. Designers hebben controle over onder andere welke reacties getoond worden en kunnen zelf een achtergrondkleur, lettergrootte en meer kiezen.
  •  

  • Het informatiepaneeltje bij content werd uitgebreid. Naast het aantal tekens en woorden zie je nu ook de geschatte leestijd van een pagina of blogbericht.

 

blokken vergrendelen in wordpress

 

Fluïde typografie

Fluid typography doet voor het eerst zijn intrede in WordPress. Die fluïde typografie zorgt ervoor dat de lettergrootte van een tekst zich automatisch aanpast aan een beeldscherm.

Dat betekent een mobielvriendelijke website, maar ook minder werk voor websitebeheerders. Zodra je fluïde typografie inschakelt, hoef je niet voor elk apparaat apart in te stellen hoe een tekst moet weergegeven worden.

Conversie naar WebP

De ondersteuning voor WebP-bestanden bestaat al sinds WordPress 5.8. Dat was goed nieuws, want WebP-afbeeldingen zijn een stuk kleiner dan de klassieke JPEG-bestanden, terwijl ze dezelfde kwaliteit bieden. Ze helpen kortom bij het versnellen van een website.

Alleen: WordPress ondersteunde WebP dan wel, maar converteerde zelf geen bestanden. Een extern programma of plugin waren nodig om afbeeldingen om te zetten naar WebP. Dat is anders in WordPress 6.1. Het CMS converteert nu zelf JPEG-afbeeldingen naar WebP en helpt zo de gebruikerservaring te verbeteren.

WordPress 6.1: een conclusie

De grootste verandering in WordPress 6.1 is het nieuwe standaardthema. Het oogt sterker dan zijn voorganger én biedt stijlvarianten die je snel kan toepassen. Andere nieuwigheden, zoals de verbeterde templates en ontwerptools, zijn er vooral op gericht bestaande functies op punt te zetten en ze toegankelijker te maken.

Maar zoals altijd komt ook deze WordPressversie met prestatieverbeteringen en belangrijke bug fixes. Voor klanten met managed WordPress-hosting upgraden we het CMS in overleg. We gaan vooraf na of de website compatibel is met de nieuwe software. Zit alles goed? Dan nemen we een back-up, waarna we de update installeren. Merken we fouten op, dan lossen we die voor jou op. We zorgen ervoor dat je website actueel, veilig en voorzien van alle nieuwste functies blijft.

Bron afbeeldingen: WordPress

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.