PHP 8.2 beschikbaar: dit is nieuw

PHP 8.2 beschikbaar: dit is nieuw

 

20-12-2022 - PHP 8.2, de nieuwste versie van de programmeertaal, is beschikbaar voor onze klanten. We zetten de belangrijkste nieuwigheden voor je op een rij.

PHP krijgt elk jaar een grote upgrade. In de nieuwste versie, PHP 8.2, werd vooral gewerkt aan features die al in versie 8.0 en 8.1 werden voorgesteld. Hieronder stellen we verschillende nieuwigheden en verbeteringen aan je voor.

Nieuw in PHP 8.2

PHP 8.2 is er vooral op gericht het programmeren gemakkelijker en efficiënter te maken. De nieuwe PHP-versie brengt een verbetering op 'readonly properties': 'readonly classes'. Daarmee kan je nu volledige klassen declareren als 'readonly', in plaats van elk property apart te definiëren.

'Readonly classes' helpen developers een heleboel typwerk te besparen. Al zijn er enkele properties waarvoor 'readonly' niet mogelijk is:

  • Enums
  • Traits
  • Interfaces

Nog nieuw in PHP 8.2 is dat constanten nu mogelijk zijn in 'traits'. 'Traits' helpen ontwikkelaars bepaalde code makkelijk te hergebruiken. Die functie bestaat al in eerdere PHP-versies, maar pas vanaf versie 8.2 kan je er constanten mee definiëren.

Verder zijn er ook nieuwe standalone types: 'true', 'false' en 'null'. Je kan die types aan elke definitie toevoegen om aan te geven dat het resultaat van die definitie 'true', 'false' of 'null' is. PHP wordt zo een completere programmeertaal.

Een laatste nieuwigheid die we graag uitlichten, is het attribuut voor gevoelige parameters. In PHP 8.2 kan je 'SensitiveParameter' toevoegen aan een specifieke parameter om te voorkomen dat je (onbedoeld) persoonlijke informatie deelt met externe diensten bij 'stack tracing'.

Prestatieverbeteringen in PHP

PHP 8.2 omvat veel meer updates dan degene die we hierboven hebben genoemd. De officiële en volledige lijst vind je op de releasepagina van PHP. Het filmpje hieronder vertelt meer over functies die je efficiënter helpen programmeren, maar ook over de prestatieverbeteringen in de laatste PHP-versie.

PHP 8.2 inschakelen?

De nieuwe PHP-versie inschakelen is handig voor de nieuwe features, maar ook belangrijk om te genieten van prestatieverbeteringen en veiligheidsredenen. Elke nieuwe update betekent ook nieuwe security patches.

PHP 8.2 is beschikbaar op onze shared hosting servers. Je kan de laatste versie inschakelen via het controlepaneel van Cloudstar. Dat doe je door naar je hostingpakket te gaan en op PHP-configuratie te klikken.

Zit je met vragen over nieuwe features of compatibiliteit? Dan kan je ons contacteren via telefoon of een e-mail naar [email protected].

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.