PHP 8.0 is nu beschikbaar voor shared hosting klanten

PHP 8.0 is nu beschikbaar voor shared hosting klanten

 

18-11-2020 - PHP 8.0 is er! Onze klanten kunnen de nieuwe PHP-versie activeren in het controlepaneel. Wil je graag weten wat de update inhoudt? Daarover lees je hier meer.

Het internet evolueert voortdurend: sneller, interactiever en veiliger. Die veranderingen weerspiegelen zich ook in de nieuwste versie van PHP. Slechts enkele dagen geleden werd de definitieve versie van PHP 8 en vanaf vandaag kunnen shared hostingklanten van Cloudstar die versie al activeren voor hun websites en online toepassingen.

De upgrade is eenvoudig: Ga naar myaccount.cloudstar.be en ga naar de details van je hostingpakket. Klik op het knopje “PHP configuratie” en kies de PHP-versie die je wil activeren. Alle PHP versies van 5.5 tot 8.0 zijn beschikbaar. Na 2 minuten gebruikt je website de gekozen versie.

Benieuwd naar wat de nieuwe update van PHP inhoudt? Hieronder lichten we de belangrijkste nieuwigheden voor je toe.

 

JIT: snelheid

De feature in PHP 8.0 waar het meest naar wordt uitgekeken, is de Just in Time Compiler of JIT. Die nieuwe functie kan voor een aanzienlijke verbetering in snelheid en geheugenverbruik zorgen.

 

De werking van PHP

Om het voordeel van JIT te begrijpen, moeten we even inzoomen op hoe PHP precies werkt. De uitvoering van een PHP-script bestaat uit vier stappen:

  • In de eerste wordt een PHP-script door een lexer omgezet naar een set tokens.
  • Die tokens worden door een parser (ontleder) in de tweede stap gebruikt om een Abstract Syntax Tree (AST) te maken. Zo'n AST is een hiërarchische weergave van de structuur van de broncode.
  • In stap drie wordt de AST omgezet (gecompileerd) naar opcodes.
  • Tijdens de vierde en laatste stap worden die opcodes geïnterpreteerd en uitgevoerd door een virtuele machine.

Wanneer een PHP-script wordt uitgevoerd, wordt dat dus vertaald, ontleed, gecompileerd en uitgevoerd. Dat proces wordt telkens opnieuw herhaald, wat zorgt voor een hoog geheugenverbruik.

De toevoeging van de Opcache-extensie verhelpt dat probleem. De gecompileerde versie van een PHP-script wordt opgeslagen in het geheugen, waardoor de interpretatie van een script maar één keer moet worden uitgevoerd. Eens opgeslagen, kan het script meteen worden uitgevoerd op de virtuele machine. En dat betekent snelheidswinst voor veelgebruikte scripts.

 

De Just in Time (JIT) Compiler gaat code die vaak opnieuw wordt uitgevoerd, aanduiden als warm of hot, afhankelijk van de frequentie van uitvoering. JIT zorgt ervoor dat die code meteen omgezet wordt naar machinecode en dus on the fly wordt uitgevoerd.

Door het compilatieproces (stap drie) over te slaan, kan JIT voor nieuwe verbeteringen in snelheid en geheugenverbruik zorgen.

 

Alle websites gaan dus sneller zijn?

JIT zorgt voor snelheidswinst en minder geheugenverbruik. Maar gaan die verbeteringen merkbaar zijn voor websites die in PHP geschreven zijn?

Hoewel JIT weinig merkbare verbeteringen met zich meebrengt op dat vlak, is het wel een kleine revolutie in PHP. De Just in Time Compiler zal gaandeweg beter en beter worden, wat betekent dat we op termijn significante prestatieverbeteringen zullen merken. Belangrijker nog, is dat het nieuwe mogelijkheden creëert om PHP te gebruiken als performante taal buiten het web.

Wanneer de Just in Time Compiler is ingeschakeld, wordt de code voor de processor zelf uitgevoerd. Dat betekent in principe een verbeterde rekensnelheid. Maar de snelheid van websites en apps in PHP zijn ook afhankelijk van andere factoren. Denk maar aan opvragingen uit databases of HTTP-verzoeken. Voor de meeste websites kan je vandaag al een snelheidswinst van 5% tot 20% verwachten.

 

Andere nieuwigheden in PHP 8.0

Naast de JIT-Compiler, brengt PHP 8.0 nog een handvol nieuwe functies met zich mee, waaronder:

  • Attributes, kleine meta-data elementen voor classes en functies.
  • Named Arguments, een andere, flexibeler manier om parameters mee te geven aan functies op basis van hun naam, in plaats van de volgorde.
  • Match Expressions zijn een krachtiger alternatief voor het switch statement.
  • Throw Expressions laten toe om een fout te genereren als een expressie.
  • Static Return types
  • Union Types
  • Mixed Types
  • ...
  •  

    Werkt iedere applicatie met PHP8?

    Nee, helaas kan je niet alle toepassingen zomaar upgraden naar PHP 8.0. Bij iedere nieuwe versie van PHP komen er nieuwe functionaliteiten, maar worden er ook functies verwijderd. Dat gebeurt in 2 fases. Eerst krijgt een functie de status “depricated”. Na enkele versie upgrades wordt dan de functie verwijderd.

    De meeste standaard software pakketten als Wordpress, Drupal en Joomla zullen binnenkort compatibel zijn met PHP 8. Wordpress zal begin december, vanaf versie 5.6, compatibel zijn. Ook andere softwarepakketten zullen snel volgen.

     

    PHP 8.0 activeren

    Het is belangrijk om websites regelmatig bij te werken voor de nieuwe PHP-versies. Vooral voor veiligheid en snelheid is dat nodig. Een PHP-versie overlaan kan een risico met zich meebrengen omdat een upgrade dan moeilijker wordt en de code wordt minder goed onderhoudbaar.

    Wil je nu al graag upgraden naar PHP 8.0? Onze servers zijn 100 procent klaar voor de nieuwe versie van de programmeertaal. Je kan PHP 8.0 (of een andere PHP-versie) activeren via ons controlepaneel, door naar je hostingpakket en vervolgens 'PHP-configuratie' te navigeren.

     

    Heb je vragen rond de nieuwe features of compatibiliteit van PHP 8.0? Of wil je meer te weten komen over onze webhosting? Dan kan je ons contacteren via telefoon of via een mailtje naar [email protected].

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.