Managed WordPress: dit is nieuw in WordPress 6.2

Managed WordPress: dit is nieuw in WordPress 6.2

 

03-05-2023 - Klanten met managed WordPress mogen zich verheugen. Er zitten alweer een heleboel nieuwigheden in WordPress 6.2. Hier ontdek je wat de nieuwe release in petto heeft.

WordPress 6.2 is de eerste grote release van het CMS dit jaar. De site editor is met die versie officieel uit de bètafase. Wat je zoal mag verwachten? De blokervaring is grondig aangepakt, bewerkingsmenu's zijn vereenvoudigd en je beschikt voortaan over een ingebouwde mediabibliotheek. Laten we samen verkennen wat dat precies betekent.

Blokken en media eenvoudiger toevoegen

WordPress blijft vol inzetten op Full Site Editing. Daarmee bouw je je volledige website op basis van blokken. De lay-out van de block inserter is vereenvoudigd om makkelijker nieuwe elementen toe te voegen. Je ziet onder andere een duidelijker onderscheid tussen blokken, patronen en mediabestanden.


vernieuwde block inserter in WordPress

Vanuit die block inserter kan je voortaan ook afbeeldingen rechtstreeks slepen naar de plaats waar je ze wil hebben. Dankzij de introductie van OpenVerse heb je nu toegang tot meer dan 600 miljoen afbeeldingen en audiobestanden om toe te voegen aan je website. Die zijn allemaal gratis te gebruiken. Schipperen tussen allerlei beelddatabanken en WordPress zelf is daarmee verleden tijd.

Blokinstellingen zijn overzichtelijker

Elke nieuwe WordPress-versie komt met nieuwe bewerkingsmogelijkheden. Je krijgt meer controle over het design, maar het bewerkingsmenu geraakte daardoor stilaan overvol. WordPress heeft dat aangepakt door dat menu te verdelen in 2 tabbladen: eentje voor de instellingen van het blok en eentje voor de lay-out ervan.

Stijlboek voor consistent ontwerp

In WordPress 6.2 vind je ook een gloednieuw stijlboek. Dat is een verzameling van alle blokken op je website met een voorbeeld van hoe ze eruitzien. In dat stijlboek kan je lay-outelementen zelf bewerken. Tegelijkertijd zie je in de voorbeeldblokken hoe die aanpassing eruitziet in alle blokken. Het stijlboek helpt je zo je website consistenter te bewerken. Je opent het door op het oogicoon te klikken.


stijlboek in WordPress 6.2

Werken zonder afleiding

Wie wel eens afgeleid geraakt door allerlei knoppen en menu's in WordPress, kan in versie 6.2 de afleidingsvrije modus inschakelen. Door die modus aan te zetten, worden alle panelen verborgen.


afleidingsvrije modus in WordPress 6.2

Je vindt de modus onder de 2 puntjes rechts bovenaan de pagina. Om weer terug te keren naar de normale modus, beweeg je je cursor naar boven. De 3 puntjes verschijnen dan opnieuw, waar je de afleidingsvrije modus kan uitzetten.

Geoptimaliseerd CMS

Om sterke prestaties te garanderen, is WordPress ook onder de motorkap van het CMS gaan sleutelen. Dat levert sterkere laadtijden op, maar ook op vlak van toegankelijkheid heeft WordPress stappen vooruit gezet. Vooral issues met screen readers werden aangepakt.

Nog één nieuwtje om af te sluiten: Google Fonts is geïntegreerd in de standaardthema's van WordPress. Die lettertypes hoeven niet meer te worden gedownload van een externe bron.

WordPress 6.2 samengevat

De uitrol van een ingebouwde mediabibliotheek is ongetwijfeld een handige update voor heel wat WordPress-gebruikers. Maar ook de vereenvoudigde bewerkingsmenu's en meer gestroomlijnde block inserter zijn het vernoemen waard. Voor een overzicht van alle nieuwigheden kan je de blogpost van WordPress nalezen.

Een nieuwe versie betekent ook bug fixes en prestatieverbeteringen. Voor klanten met managed WordPress voeren we een update uit in overleg. We checken de compatibiliteit van de website met de nieuwe server, nemen een back-up en installeren dan pas de update. Op die manier blijft je website veilig en actueel terwijl je kan profiteren van de nieuwste functies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.