Managed WordPress: Dit zijn de nieuwigheden in versie 6.0

Managed WordPress: Dit zijn de nieuwigheden in versie 6.0

 

14-06-2022 - Managed Wordpress-klanten krijgen binnenkort de update naar WordPress 6.0. In de nieuwste versie van het CMS zitten alweer een pak verbeteringen die jou helpen makkelijker een website te maken of bewerken.

WordPress 6.0 is de nieuwste grote versie van het populaire contentmanagementsysteem (CMS). Deze versie bevat meer dan 500 nieuwe en verbeterde functies en bijna evenveel bug fixes. Vooral aan Full Site Editing (FSE) werd stevig gesleuteld. We zetten de belangrijkste nieuwigheden op een rijtje.

Full Site Editing wordt volwassen

WordPress introduceerde Full Site Editing voor het eerst in versie 5.8 en blijft daar stevig aan doorontwikkelen. De bedoeling van Full Site Editing is dat gebruikers hun volledige website - dus niet enkel de content - kunnen aanpassen aan de hand van blokken. Hiermee evolueert Wordpress meer naar een klassiek CMS.

WordPress wil er zo voor zorgen dat je verregaande aanpassingen kan maken, zonder daarvoor onder de motorkap van je website te moeten duiken. Kortom: je hoeft geen programmeerkennis te hebben om je volledige website naar jouw hand te zetten. Het overzicht van nieuwe functies hieronder maakt dat verder duidelijk.

 

Verbeteringen aan blokken

Blokken zijn dus de belangrijkste bouwstenen in Full Site Editing. Versie 6.0 van WordPress brengt tal van verbeteringen mee aan die blokken, maar ook gloednieuwe mogelijkheden.

Nieuwe types blokken

WordPress 6.0 introduceert ook verschillende nieuwe blokken die werken met Full Site Editing. Een kort overzicht.

  • Met 'Avatar' kan je een foto van een specifieke auteur of gebruiker toevoegen aan een post, zodat je duidelijk toont wie bepaalde content heeft gemaakt.
  • Naast zo'n avatar, bestaat nu ook een biografieblok. Je kan beide apart van elkaar gebruiken. Let wel op: de tekst in de auteursbiografie kan je alleen wijzigen via het gebruikersprofiel, niet in het blok zelf.
  • Met het nieuwe lees-meerblokje kan je nu ook eenvoudig naar andere, relevante content linken.
  • Het gloednieuwe Comment Query Loop-block geeft je extra controle over reacties op je website. Niet alleen qua lay-out, maar ook over welke informatie getoond wordt over bijvoorbeeld het aantal reacties.

Blokken vergrendelen

In de nieuwe WordPressversie kan je blokken vergrendelen. Dat is handig wanneer specifieke elementen van een pagina al klaar zijn, terwijl je verder werkt aan andere.

Elk blok heeft nu de optie om het te vergrendelen en daarmee te voorkomen dat het bewerkt, verplaatst of verwijderd wordt. Door blokken vast te zetten die over je hele website terugkomen, kan je vermijden dat ze (per ongeluk) nog worden gewijzigd.

blokken vergrendelen in wordpress

Tekst selecteren in verschillende blokken

Tekst selecteren in verschillende blokken leverde vaak problemen op in WordPress. Je wil stukjes tekst selecteren uit twee verschillende blokken, maar ziet dat meteen de volledige tekst wordt geselecteerd. Tekst bewerken in twee verschillende blokken werd zo best tijdrovend.

WordPress heeft daar (eindelijk) een update voor. Tekst kan nu wel gemarkeerd worden in verschillende blokken, ongeacht waar die begint of eindigt. Je kan content veel makkelijker in één keer bewerken of verplaatsten.

Gebruiksvriendelijkere lijstweergave

De lijstweergave van al je blokken is nu standaard ingeklapt. Zeker voor websites met heel wat blokken, is die weergave nu een stuk minder overweldigend. Zodra je een blok in de lijst aanklikt, klapt het wel uit.

Daarnaast is het ook eenvoudiger geworden om verschillende blokken te selecteren en ze samen te verplaatsen. Door blokken aan te klikken en tegelijkertijd de shift-knop in te drukken, kan je zoveel blokken selecteren als je wil. Om ze dan te verplaatsen, sleep je ze naar de gewenste plaats in de lijst.

verschillende blokken verplaatsen in lijstweergave

Opmaak behouden bij bloktransformatie

Blokken transformeren in WordPress is handig wanneer je snel wijzigingen wil aanbrengen aan een bepaald blok. Met een klik kan je van een paragraaf een lijst maken. Die transformatiemogelijkheden zijn verder uitgebreid met onder andere van kalender naar archief en groep naar rij.

Als je zo'n blok transformeert, blijft nu ook je opmaak behouden. Je verliest dus geen extra tijd met het opnieuw stylen van een bepaald blok wanneer je het transformeert naar een andere categorie.

Knoppen nemen opmaak over

Ook nieuwe knoppen toevoegen is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Voeg je een nieuw blok toe voor een knop, dan neemt dat automatisch de opmaak over van aangrenzende knoppen.

knoppen nemen lay-out over van andere knoppen

Uitgelichte afbeeldingen

In WordPress 6.0 kan je voortaan ook uitgelichte afbeeldingen gebruiken in blokken. Via de werkbalk in een blok kan je met één klik een afbeelding van een post uitlichten, of dat net weer uitschakelen.

Witruimte in galerij aanpassen

Wie veel met galerijen werkt, is de mogelijkheid om de witruimte tussen afbeeldingen aan te passen een zegen. In het galerijblok kan je nu zelf de witruimte tussen afbeeldingen vergroten, verkleinen of zelfs helemaal wegnemen.

galerij bewerken in wordpress

Herinnering voor categorieën

Wanneer je een item publiceert, geeft WordPress je na de update een herinnering als je geen categorie (of tag) hebt geselecteerd. Dat lijkt een kleine wijziging, maar helpt je zowel op korte als op langere termijn een goede structuur in je website te houden. Goed om te weten: een sterke websitestructuur levert je ook goede punten op in Google en andere zoekmachines.

 

Full Site Editing geoptimaliseerd

In WordPress 5.9 werd het eerste thema gelanceerd dat volledig met blokken werkt: Twenty Twenty-Two. In plaats van een header, footer en andere elementen individueel aan te moeten passen, kan je in dat nieuwe blokthema vanop één plaats je website bewerken.

Hoewel Full Site Editing (FSE) nog in een vroeg stadium zit, heeft WordPress in de laatste versie een pak verbeteringen aan FSE aangebracht.

Vanaf WordPress 6.0 kan je de opmaak van verschillende elementen sitewide kiezen. Thema's die global styles ondersteunen, laten je toe de typografie, kleuren en lay-out naar jouw hand te zetten.

Eenvoudiger werken met FSE

Het blokthema Twenty Twenty-Two bevat ook nieuwe templates, zoals een auteurspagina, categoriepagina en 404-pagina. Dat is goed nieuws, omdat Full Site Editing vertrekt vanuit dergelijke standaardsjablonen.

nieuwe templates in wordpress

WordPress heeft tenslotte ook verder gewerkt aan patronen voor je website. In versie 5.9 werden die voor het eerst losgelaten op WordPressgebruikers. Patronen zijn lay-outvoorstellen voor bepaalde elementen van je website, zoals een footer. In plaats van die zelf te bouwen, stelt WordPress nu voor hoe je een element vorm kan geven.

 

Toegankelijkere website

Een laatste belangrijke update die we willen uitlichten, is een verbeterde toegankelijkheid van de WordPress core. Die verbeteringen zorgen ervoor dat mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking een website toch volledig kunnen begrijpen.

Waar WordPress precies aan gesleuteld heeft? Er wordt nu onder andere gecheckt of de kleur van een linktekst voldoende contrasteert, de lijstweergave heeft ondersteuning voor toetsencombinaties gekregen en het toevoegen en bewerken van media is duidelijker geworden. Voor een volledig overzicht van de aanpassingen kan je terecht op de website van WordPress.

 

Upgrade naar 6.0

WordPress blijft inspanningen leveren om het bouwen en bewerken van een website eenvoudiger te maken. In de laatste versie werden opnieuw grote stappen richting Full Site Editing gezet. Die functies willen we uiteraard ook aan onze klanten aanbieden.

Voor klanten met een Managed Wordpress voeren we - in overleg - een upgrade naar de nieuwste versie uit de komende weken uit. We controleren de compatibiliteit van de website met de nieuwe Wordpress Core-versie, het thema, de plug-ins en maatwerk. Zit alles goed, dan nemen we een extra back-up en we voeren de upgades uit. Mocht na een uitgebreide test blijken dat er fouten optreden, dan lossen we die op. In het slechtste geval restoren we de site naar de vorige versie.

Op die manier blijft je website steeds actueel en voorzien van de nieuwste functies en mogelijkheden.

 

Bron afbeeldingen: wordpress.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.