Gratis illustraties en foto’s voor websites en blogposts

Gratis illustraties en foto’s voor websites en blogposts

 

08-10-2021 - Een website bestaat uit meer dan alleen pakkende teksten die bezoekers overtuigen. Mooi gestyleerde, grote foto’s maken je website stijlvol en brengen je product of dienst perfect in beeld. Maar hoe kom je aan zo’n beelden zonder geld uit te geven?

Een woordje vooraf over auteursrechten. Websites, blogs en social media staan vol met pakkende beelden en geniale illustraties. Op een enkele uitzondering na, is het niet toegelaten om beelden van het internet te plukken en met rechtermuisknop “opslaan als” te doen. De maker van een foto en illustratie houdt volledige rechten, ook al staan ze vrij beschikbaar “te grabbel” op een publieke website.

Auteursrechten zijn (bijna) universeel erkend. Zonder toestemming en zonder bronvermelding beelden hergebruiken kan tot forse boetes en claims leiden. Een beeld downloaden van Google Images is daarom een groot risico. Dat is waarom we een heel artikel wijden aan gratis beelden die je wel veilig kan gebruiken zonder je portemonnee open te trekken.

 

Illustraties

Getekende illustraties zijn aan een opmars bezig, omdat ze gemakkelijker en goedkoper op maat te maken zijn dan professionele foto’s. Je kan ze zelf maken of gratis illustraties aanpassen aan je eigen merkidentiteit. Met vectorgebaseerde afbeeldingen is het een eitje om de kleuren aan te passen.

Met illustraties kan je een humorische en positieve toets brengen.

  • Drawkit
    Drawkit biedt een collectie van honderden sets van vectorgebaseerde afbeeldingen die wekelijks worden aangevuld met nieuwe beelden. Uniek aan Drawkit is dat je als gebruiker mee kan stemmen welke nieuwe beelden worden gemaakt.
    https://drawkit.com/

  • Manypixels
    Speelse illustraties kan je vinden in de gallerij van gratis beelden van Manypixels. De gallerij wordt dagelijks aangevuld. Je kan heel eenvoudig zoeken op basis van categoriën en types. Bij de meeste beelden kan je ook de basiskleur aanpassen naar je eigen kleurpallet.
    https://www.manypixels.co/gallery
    manypixels - gratis illustraties

  • Open Peeps
    Op deze site kan je vector illustraties van mensen en beroepen downloaden, maar tegen een kleine prijs kan je ook zelf een set downloaden en zelf illustraties samenstellen op basis van gezichtsuitdrukkingen, kleding, haarstijlen, accessoires en nog veel meer.
    https://www.openpeeps.com/

Stockfoto’s

Waar illustraties helpen om een teksten kracht bij te zetten en moeilijke onderwerpen uit te leggen, wekken foto’s emotie op, scheppen ze een bepaalde sfeer en geven ze je website stijl. Er bestaan honderden sites waar je stockfoto’s kan aankopen, maar we stellen je graag de beste sites met gratis foto’s voor.

  • Pixabay
    Met ruim 2,5 miljoen beelden, vind je ongetwijfeld een passende foto voor zowat alles wat je nodig hebt. De user interface is eenvoudig en ook in het Nederlands beschikbaar. De downloads zijn snel. Een nadeel van de populariteit van Pixabay is dat je gekozen beeld toch al eens ergens anders gezien hebt.
    https://pixabay.com
    pixabay - gratis stockfotos

  • Unsplash
    2 miljoen originele foto’s met een hoge resolutie kan je vinden op Unsplash. De catalogus is samengesteld uit werk van fotografen, maar ook uit collecties van bibliotheken en universiteiten. Hierdoor kan je er vele authentieke beelden vinden. Handig is ook dat je kan zien hoeveel keer een beeld is gedownload.
    https://unsplash.com

  • Pexels
    Sinds 2014 maakt Pexels het gemakkelijk om foto’s te vinden via collecties, groepen van tientallen foto’s rond een bepaald evenement of thema. Die maken het gemakkelijker om originele beelden te vinden die je via een zoekopdracht nooit zou vinden.
    https://www.pexels.com

  • Nog meer sites met gratis stockfoto’s kan je vinden op eblog.be

    Licenties

    Hoewel de bovenstaande sites toegang geven tot een grote bron van gratis foto’s en illustraties is het gebruik ervan vaak gebonden aan voorwaarden. Vele sites vragen – terecht – een bronvermelding of een vermelding van de naam van de fotograaf of tekenaar. Welke voorwaarden er zijn voor het gebruik van de gratis resources staat vermeld in de licentie. Steeds vaker is die licentie gebaseerd op Creative Commons. Daarin is een “kwalitatieve” bronvermelding verplicht. Dat omvat een vermelding van de titel van het werk, de naam van de auteur, een link naar de bron waar het vandaan komt en een vemelding van het type van licentie.

    Een uitgebreide uitleg over de Creative Commons licentie kan je hier vinden : https://creativecommons.nl/uitleg/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.