De .be-zone wordt veiliger!

De .be-zone wordt veiliger!

 

02-03-2022 - Een nieuwe maatregel van DNS Belgium voert een extra controle in, waardoor je zekerder kan zijn dat een website met een .be-domeinnaam legitiem is.

Tot nu toe was het relatief eenvoudig om een .be domeinnaam te registreren: je controleert of je domeinnaam nog vrij is, kiest een registrar en opent online een account en na betaling is na enkele minuten je domeinnaam actief.

Dat gemak opent de deur naar misbruik. Want hoezeer je ook probeert om snel malafide websites op te sporen en te verwijderen, in vele gevallen is na een kwestie van enkele uren of dagen het kwaad al geschied. Eens gedetecteerd, verhuist een crimineel zijn activiteiten naar een ander domein.

Extra controle

Dat is waarom steeds vaker registries controles opwerpen om zeker te zijn dat domeinnamen geregistreerd worden met goede intenties. Zo ook DNS Belgium. Bijna een jaar geleden startte de organisatie met het uitvoeren van extra controles op de registratiegegevens, de registrant verification. Eerst werden enkel “verdachte” domeinnamen extra gecontroleerd, maar DNS Belgium voert langzaam de aantallen van controles verder op. De doelstelling is om van iedere nieuwe domeinnaam, de gegevens van de domeinnaamhouder te valideren.

Stappen bij registrant verification

Voor nieuwe .de domeinnaam-registraties geldt deze procedure:

  • Je vraagt een .be-domeinnaam aan bij je registrar. Je geeft daarbij je correcte gegevens van de domeinnaamhouder op.
  • Je registrar registreert jouw domeinnaam meteen bij DNS Belgium.
  • DNS Belgium legt de domeinnaam vast op je naam.
  • Zijn je gegevens incorrect of incompleet, dan zal je op je domein een pagina zien die vermeldt dat het domein nog geverifieerd moet worden.
  • Je krijgt een e-mail met verzoek tot verificatie van DNS Belgium.
  • Je klikt op de link in de e-mail en bewijst je identiteit door eID of Itsme.
  • Komen de gegevens overeen, dan stuurt DNS Belgium een bevestiging van je verificatie.
  • Na een uurtje wordt je domeinnaam geactiveerd.

Itsme

Sinds 1 maart kunnen Belgische particulieren hun identiteit verifieren via ItsMe of via een electroniche identiteitskaart. Later zullen ook andere identificatiesystemen zoals IDIN (voor Nederland) toegevoegd worden om zoveel mogelijk landen te kunnen ondersteunen. Zo kan DNS Belgium de identiteit van alle nieuwe domeinnaamhouders verifiëren zodat de .be-zone zo correct en veilig mogelijk is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.