Cloudstar verankert ICA princiepes in de statuten

Cloudstar verankert ICA princiepes in de statuten

 

28-05-2021 - Als coöperatieve vennootschap onderschrijven we de ICA princiepes. In dit artikel leggen we uit wat dit wil zeggen en hoe we dit invullen.

Cloudstar bestaat intussen bijna 10 jaar, opgericht in 2011 door en voor webagencies en webbedrijven. We hebben de afgelopen jaren samen met onze partners en klanten heel wat uitdagende, inspirerende en leuke projecten kunnen realiseren, zowel voor lokale organisaties als multi-nationale bedrijven. We hebben heel wat geleerd. We zijn sterker geworden en we zijn gegroeid. De wereld en het weblandschap zijn niet meer te vergelijken met hoe alles was 10 jaar geleden. Daarom was het tijd om onze missie en waarden opnieuw te definiëren en aan te scherpen.

Er is geen drastische wijziging nodig. Onze missie blijft nog steeds dezelfde : We willen de zorgen en operationele taken over hosting wegnemen bij webagencies en webbedrijven zodat ze zich kunnen bezighouden met ontwikkelen van websites, campagnes, e-shops en online toepassingen. Wat is er dan wel veranderd? Eén van onze sterktes – het coöperatieve aspect van Cloudstar – hebben we verder uitgediept. Tijdens de Algemene Vergadering van 26 mei verankerden de aandeelhouders en coöperanten de ICA princiepes in het DNA van Cloudstar.

De Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA) omschrijft een coöperatie als ’een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale of culturele behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.’ De 7 ICA princiepes hebben we op deze manier ingevuld :

  • Open lidmaatschap
    Cloudstar is er voor webagencies. We staan open voor nieuwe coöperanten, zonder onderscheid te maken zonder enige vorm van discriminatie voor zover de nieuwe coöperant de diensten van Cloudstar kunnen benutten en het maatschappelijk doel onderschrijft. We maken geen onderscheid tussen vennoten. Een vennoot kan ten allen tijde uittreden.

  • Democratisch bestuur
    Iedere coöperant kan deelnamen aan de Raad van Bestuur en zo mee de strategie van Cloudstar mee vorm geven. Zowel in de Raad van Bestuur als in de Algemene Vergadering heeft iedereen een gelijke stem, onafhankelijk van de inbreng in het kapitaal of het gerealiseerde zakencijfer.

  • Waardecreatie voor de leden
    Coöperanten zijn zowel klant als aandeelhouder. Dat zorgt voor een unieke dynamiek. Er is een transparantie mogelijk, zonder commerciële druk. De stabiliteit van de dienstverlening staat op de eerste plaats. We creëren waarde voor de coöperanten door hen te laten delen in de winst (als vergoeding voor het kapitaal) en voordelen te bieden op de diensten die we aanbieden. Een deel van de gemaakte winst wordt geïnvesteerd in de vennootschap en de ontwikkeling van nieuwe diensten voor de coöperanten om ons collectief doel te realiseren.

  • Autonomie en onafhankelijkheid
    Onze doelstelling aligneren met de belangen van onze partners en coöperanten. We zijn autonoom en financieel en commercieel afhankelijk van derde partijen, investeerders of de overheid. Daarom kunnen we optreden op als trusted advisor en bieden onze diensten zowel aan op onze eigen infrastructuur in Belgische datacenters, als op publieke clouds van Amazon, Microsoft en Google. We kijken daarbij enkel naar de belangen, noden en wensen van onze partners en klanten. Coöperanten bepalen het beleid van Cloudstar en we verdedigen als cooperatie enkel hun belangen.

  • Opleiding en kennisdeling
    Security, webinfrastructuur, systeembeheer en software ontwikkeling evolueren voortdurend. Een belangrijke doelstelling van Cloudstar is om actief te werken aan vorming voor medewerkers en coöperaties. We stimulieren medewerkers om zichzelf te ontwikkelen. We moedigen actief de samenwerking en kennisoverdracht tussen partners en coöperanten aan. Op die manier werken we aan de ontwikkeling van de coöperatie en onze cooperanten.

  • Samenwerking tussen coöperaties
    Samen staan we nog sterker als coöperaties samenwerken. We stellen onze kennis en expertise ter beschikking aan andere coöperaties. We hebben de ambities om actief deel te nemen in lokale en nationale structuren die Cloudstar en andere cooperaties kunnen versterken.

  • Aandacht voor de gemeenschap
    Bij Cloudstar dragen we graag ons steentje bij voor het milieu en het klimaat. Efficiënt en groen energieverbruik staan bovenop onze agenda. Daarom optimaliseren we voortdurend het energieverbruik van onze cloudinfrastructuur. Waar dat kan werken we met leveranciers die ISO 14001-gecertifieerd zijn. We werken voor de duurzame ontwikkeling van de gemeenschap via beleidsmaatregelen die goedgekeurd worden door de leden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.