.be zone wordt niet meer in real-time ge-update

.be zone wordt niet meer in real-time ge-update

 

15-06-2020 - Sinds 10 juni update DNS Belgium de .be zone niet meer in real-time. Gevolg is dat nieuwe domeinnamen pas na 1 uur actief zijn.

Sinds jaar en dag deed DNS Belgium de updates in zijn zonefiles voor het .be domeinnaam direct. Er werden daarbij iedere keer bij wijzigingen stukjes van de zonefiles geupdate. In een zeldzaam geval doken er problemen op met domeinnamen waarop DNSSec was geactiveerd.

Als een preventieve maatregel zal de .be beheerder nu zijn hele zonefile controleren en in zijn geheel verversen op de nameservers. Het uitvoeren van de controles neemt ongeveer 30 minuten in beslag op basis van het huidige aantal domeinnamen. Na die controle wordt de zone doorgestuurd naar de nameservers van DNS Belgium. Daarna start de verwerking van de .vlaanderen domeinnamen en de .brussels domeinnamen.

 

Hoe lang duurt een wijziging?

Met de nieuwe maatregel kan het in de praktijk 60 minuten duren voor een wijzing van nameservers (bijv. bij een transfer van een domeinnaam) effectief zichtbaar is in de nameservers van DNS Belgium.

Een nieuw geregistreerde domeinnaam zal vanaf nu pas werken vanaf 1 uur de effectieve registratie.

Bij een verhuis of instellen van andere nameservers liggen de kaarten wat anders. Omdat de TTL van de NS records in de nameservers van DNS Belgium 24 uur is, kan het daarna nog tot maximaal 24 uur duren voor alle opvragingen van records op de nieuwe nameserver toekomen.

 

Tip: Plan je een nieuwe website of een migratie van e-mail, dan kan best enkele dagen vooraf de domeinnaam al verhuizen en de nameservers aanpassen naar de nieuwe provider. Zo voorkom je een periode dat het onduidelijk waar je bezoekers terecht komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang je graag nieuwsberichten als dit? Schrijf dan in op onze kwartaalnieuwsbrief.
Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.